Translate

torstai 22. joulukuuta 2011

Vrolijk Kerstfeest eli Hyvää Joulua!

Joulu on melkein täällä! Minä matkustin lakosta huolimatta jouluksi kotiin äitin ja isän luokse nauttimaan valkoisesta joulusta, jouluruuista, joulusaunasta ja omasta perheestä. Joulusta innostuneena tein kuitenkin pientä taustatutkimusta Belgialaisesta joulusta.

Hyvää joulua on flaaminkielellä eli hollanniksi 'Vrolijk Kerstfeest' ja Wallooniassa sanotaan 'djoyeus Noyé'. Perinteinen belgialainen jouluateria alkaa aperatiivi drinkillä ja nibblesillä, joka ilmeisesti on jonkin näköistä sormiruokaa. Käytännössä se voi olla melkein mitä vaan. Alkupalaksi tarjotaan mereneläviä ja pääruuaksi täytettyä kalkkunaa. Jälkiruuaksi belgialaiset mutustelevat suklaisen kerststronk:in, joka käsittääkseni on sama asia kuin jouluhalko. Lisäksi Kruidnootjes on perinteinen jouluherkku. Kruidnootjes on käytännössä piparkakku nappeja. Eivät kuitenkaan vedä vertoja kotona leivotuille piparkakuille.

Belgiassa noudatetaan Hollantilaista jouluperinnettä eli lapset saavat joulun aikaan odottaa kahta merkittävää vierasta. Kuudes joulukuuta vietetään pyhän Nicolasin (Sinterklaasin) päivää, jolloin Sinterklaas ratsastaa hevosella kaupunkiin kahden tummaihoisen miehen saattamana. Sinterklaas antaa lapsille karkkia ja pieniä lahjoja. Kuulin sellaisenkin version, että kuudes joulukuuta lapset laittavat kengät takan eteen ja aamulla kenkiin on ilmestynyt karkkia. Tyypillinen kompiainen, joka lapset saavat Pyhän Nicolasin päivänä on suklaa kirjain. Myös joulupukki on tunnettu täällä ja lapset saavat usein lahjoja myös 24. päivä. Yleisempää kuitenkin on, että lasten ollessa pieniä belgialaisissa perheissä juhlitaan enemmän Sinterklaasia. Kun lapset kasvavat ja lakkaavat uskomasta Sinterklaasiin, siirtyvät belgialaiset yleensä juhlistamaan joulua 24. päivä. Joulukuusi Belgiassa kuitenkin tuodaan sisään Pyhän Nicolasin päivää edeltävän viikonloppuna.

Näihin tunnelmiin, hyvää joulua kaikille ja onnellista uutta vuotta 2012!


Kerststronk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti